poniedziałek, 3 lutego 2014

Zupa krem z ziemniaków

Ziemniak, niby taki nudny produkt, a ile cudów da się z niego wyczarować. Ja ostatnio zdecydowałem się na zrobienie zupy ziemniaczanej w postaci kremu. Długo za mną chodził taki smak i w końcu zebrałem się i przygotowałem ten smakowity obiad. Zapach tej zupy jest cudowny, naprawdę warto się skusić na jej przygotowanie. Polecam bardzo gorąco to, zwłaszcza na takie mrozy jak nas ostatnio doświadczają.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka soli morskiej
100 gram startego sera żółtego
150 ml śmietany 18%
1 łyżka masła do smażenia


Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekaną w kosteczkę cebulę, gdy nam się ładnie zeszkli dodajemy do niej równie drobno posiekany czosnek. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy je do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Do garnka dorzucamy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz dodajemy suszoną pietruszkę, słodka paprykę sól morską oraz pieprz biały. Mieszamy do połączenia składników. Wszystko razem blendujemy na jednolity krem, która następnie podgrzewamy przez około 5-8 minut. Do zupy dodajemy śmietanę i porządnie mieszamy. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi :)

Smacznego :)