piątek, 21 lutego 2014

Oliwki w oleju z kremowym serkiem i ostrą papryczką

Ostatnio zrobła się ze mnie mała zosia samosia. Wszystko chce robić sam. Po części to wpływ książek jakie ostatnio trafiają w moje ręce. Czytam tam o tak dużej zawartości chemii w jedzeniu, że sam postanowiłem choć trochę wyelimnować jej część z jadłospisu moich domowników. Będa w sklepie chciałem kupić oliwki w oleju. Jednak pomyślałem sobie, że przecież moge je zrobić sam. Nie wiele myśląc skompletowałem listę zakupów i przystapiłem do dzieła. Spróbujcie tak czasem zrobić. To co kupujecie w sklepach wcale nie jest tak trudno do przygotowania w domu. A smakuje o wiele lepiej :)

Składniki:
0,5 kg oliwek bez pestek
1 litr oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
3 ostre papryczki
2 opakowania serka śmietankowego (ja użyłem Almette)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczk suszonego oregano



Przygotowanie:
Oliwki porządnie myjemy i napełniamy serkiem śmietankowym. Ząbki czosnku drobno szatkujemy. Papryczki oczyszczamy z ziarenek i drobno kroimy. Oliwę przelewamy do dzbanka i dodajemy do niej bazylię i oregano. Porządnie mieszamy.

Do dwóch 250 gramowych słoiczków wkładamy nadziane serkiem oliwki, przekładając je posiekanym czosnkiem i papryczkami. Wszystko zalewamy oliwą. Zakręcamy słoiczki i porzadnie je wekujemy.

Gotowe słoiczki odstawiamy na jakiś tydzień, aby wszystko porządnie nam się przegryzło. Po tym czasie możemy rozkoszować się smakiem wspaniałych nadziewanych oliwek.

Smacznego :)