piątek, 7 marca 2014

Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem, kalafiorem i słodką cebulką.

Staram się troszeczkę zmieniać swoje codzienne menu. Coraz częściej eksperymentuję z sałatkami. W ubiegły weekend wybrałem się na zakupy na pobliski targ. Zobaczyłem świeży szpinak i zaświtał mi w głowie pomysł na sałatkę. Dokupiłem do tego buraki i czerowną cebulę. Postanowiłem wszystko połączyć z kalafiorem jak miałem w domu. No i tak właśnie powstał pomysł na moją dzisiejszą propozycję dla Was. Myślę, że zasmakuje ona Wam tak samo jak mi :)

Składniki:
1 pęczek świeżego szpinaku
2 średniej wielkości buraki
1 czerwona cebula
400 gram mrożonych różyczek kalafiora
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu

Dressing:
4 łyżki oliwy truflowej
sok wyciśnięty z połowki pomarańczy
łyżeczka suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki


Przygotowanie:
Buraki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy w folię aluminową. Wkładamy na około 60 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Cebulę kroimy w drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulkę. Gdy już ładnie nam zmiękknie dodajemy 2 łyżki miodu i karmelizujemy cebulkę przez około 3-4 minuty.

Liście szpinaku myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ładnie ukłądamy je na talerzu.

Mrożone różyczki kalafiora wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.

Do szklanki wlewamy 4 łyżki oliwy truflowej i wycisnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy suszoną słodką paprykę, pieprz ziołowy oraz suszoną takę pietruszki. Wszystko razem porządnie mieszamy.

Upieczone buraki i ugotowany kalafior studzimy, Buraki kroimy w kosteczkę i razem z kalafiorem układamy na wcześniej przygotowanym szpinaku. Dodajemy skarmelizowaną cebulkę. Wszystko polewamy przygotowanym wcześiej dressingiem.

Smacznego :)