piątek, 4 kwietnia 2014

Roladki z kurczaka z rukolą i czerwoną papryką

Kurczak to zawsze było dla mnie nudne mięso. Nie raz spotkałem się, że na pytanie "Jak to smakowało?" ktoś odpowiada "Jak kurczak". Nic dziwnego, bo jak dla mnie, to mięso kurczaka nie ma smaku. Dopiero odpowiednio doprawione i z odpowiednimi dodatkami nabiera naprawdę ciekawych aromatów i smaków. Ja dzisiaj postanowiłem się podzielić z Wami moim pomysłem na roladki. Tym razem z rukolą i czerwoną paprykę. Jest to ciekawe połączenie i idealnie będzie nadawało się na obiad z dodatkami w postaci ryżu lub kaszy. No to kochani, zaczynamy gotowanie, a właściwie pieczenie.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
połowa z jednej czerwonej papryki
pęczek rukolo
pół pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z pestek winogron
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól morska
pieprz biały
ostra suszona papryka
wykłaczki
worki do pieczenia




Przygotowanie:
Piersi z kurczaka porządnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie włożyć w foliowy worek i rozbić na dwa duże kotlety. Posolić i popieprzyć z obydwu stron.

Do miski porwać na drobne kawałki pęczek rukoli i pół pęczku natki pietruszki. Na tarce zetrzeć jeden ząbek czosnku i dolać oliwy z pstek winogron. Wsypać jedną łyżeczkę pieprzu cytrynowego i odrobinę soli morskiej. Wszystko razem porządnie wymieszać.

Paprykę czerwoną porządnie umyć i pokroić w paski o grubości maks 4 cm.

Rozbite na kotlet piersi z kurczak wyjąć z woreczk i nałożyć na nie przygotowaną rukolę z natką pietruszki. Po środku ułożyć paski z czerwonej papryki. Kotlety zawinąć w rulonik i porządnie spiąć wykałaczkami. Suto bsypać ostrą suszoną papryką i delikatnie wklepać ją w powstałe roladki. Uważajcie na wykłaczki, no wiecie, można się ukłuć. :) Gotowe roladki włożyć do woreczku do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 cm i włożyć woreczki z roladkami. Piec około 20 - 25 minut.

Smacznego :)