środa, 9 kwietnia 2014

Ryba duszona w białym winie z karmelizowanymi orzechami

Proste dania lubi chyba każdy z nas. Zwłaszcza, że żyjemy w czasach w których każdy gdzieś się śpieszy. Sam często muszę upraszczać różne przepisy żeby wyrobić się z ich przygotowanie w dość krótkim czasie. Efektem takich właśnie eksperymentów jest mój dzisiejszy przepis. Powstał on jako wypadkowa kilku przepisów. Połączenie różnych smaków dało bardzo smaczny efekt. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie on do smaku.

Składniki:
4 filety dorsza
1 papryczka chilli
sól morska
pieprz kolorowy
słodka papryka
wino białe wytrawne
100 gram orzechów włoskich
4 łyżki miodu
pół szklanki oleju


Przygotowanie:
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką z obydwu stron. Wkładamy do miski i zalewamy około połową szklanki oleju. Odstawiamy w zimne miejsce na około 2 godziny. Co jakiś czas możemy przekręcać rybę, żeby dobrze się nasmarowała olejem.

W czasie gdy ryba się marynuje, papryczkę chilli kroimy na drobniuteńką kostkę i szatkujemy obrane orzechy włoskie.

Zamarynowaną rybę przekładamy na patelnię i podlewamy pozostałym olejem. Smażymy około 1,5 minuty po każdej ze stron. Tak przygotowane filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wino musi zakryć rybę. Wstawiamy na około 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Gdy ryba dusi nam się w piekarniku, na patelnię po smażeniu wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chilli i lekko ją podsmażamy. Po około 2 minutach wrzucamy orzechy włoskie i dodajemy miód. Wszystko zostawiamy na patelni na jakieś 3 minuty, cały czas mieszając.

Uduszoną w winie rybę przekładamy na talerz i polewamy ją orzechami skarmelizowanymi w miodzie.

Smacznego :)