sobota, 12 kwietnia 2014

Zakwas pszenny na barszcz biały

U jednych w domu na Wilkanoc króluje barszcz biały, u innych jest to żurek. W moim domu rodzinnym od zawsze na stole musiał znaleźć się barszcz biały. Przygotowywany oczywiście na domowym zakwasie. Przepis jaki posiadamy, pochodzi od mojego dziadka. To właśnie on jest królem barszczu w naszej rodzinie. Nikt nie przygotowuje lepszego i tutaj żadna "baba", jak to mówi dziadek nie podskoczy. Chciałem się z Wami podzielić właśnie tym przepisem. Jeśli zależy Wam na naprwdę dobrych i smacznych świętach koniecznie nastawcie go choćby już dzisiaj.


Składniki:
3 łyżki mąki pszennej typ 2000
1,5 szklanki letniej przegotowanej wody
5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
jedna malutka cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
skórka z chleba razowego
szczypta soli
szczypta cukru

Przygotowanie:
Mąkę należy rozmieszczać z jedną szklanką letniej wody. Najlepiej zrobić to w dużym słoiku. Następnie należy dolać pół szklanki wody. 

Czosnek należy obrac i pokroić w talarki. Cebulę drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa dodajemy do słoika wraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem oraz szczyptą soli i cukru. 

Tak przygotowany słoik należy przykryć gazą i porządnie obwiązać gumką recepturką. Gotowy słoik odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce, żeby sfermentował. Ważne jednak jest to aby dwa razy dziennie mieszać go. 

Po tym czasie proponuję przelać go do butelki, wyjmąc przy tym liście laurowe i ziele angielskie. Butelkę szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. 

Smacznego :)


Konkurs z DecoMorreno

Dzisiaj mam dla Was konkurs z nagrodami ufundowanymi przez markę DecoMorreno. Jest to mój
pierwszy konkurs na blogu, dlatego też liczę na Wasze odpowiedzi. Za nim jednak przejdziemy do konkursu chciałem napisać dlaczego zdecydowałem się na konkurs właśnie z tą marką. Dla mnie to jedyne kakao jakie używam do wypieków. Daje naprawdę fajne efekty i ciast z jego użyciem zawsze smakują wyśmienicie. Używa go też cała moja rodzina od której uczyłem się gotować. Nie mogło go więc zabraknąć również w mojej kuchni.


No dobra to czas na zadanie konkursowe dla Was. Chciałbym abyście w komentarzach do tego wpisu podali mi jakiś fajny przepis na wypiek Wielkanocny w którym jednym ze składników będzie kakao DecoMorreno. Dodatkowo, krótko uzasadnijcie dlaczego właśnie to kakao gości w Waszych kuchniach. Pamiętajcie, że jedna osoba, może wpisać dowolną ilość komentarzy, jednak zostanie nagrodzona tylko raz.

Na Wasze odpowiedzi czekam do dnia 18 kwietnia do godziny 23:59. W konkursie nagrodzę dwie osoby. A do wygrania są dwa zestawy zawierające:

- 2 opakowania kakao DecoMorreno
- formę do wypiekania babki

No to dzieła moi kochani. Czekam na Wasze zgłoszenia :)