wtorek, 15 kwietnia 2014

"Spóżnione wyznania" - John Boyne

Tym razem nie będzie kulinarnej książki. Jednak mam Wam do zaprezentowania pozycję, która naprawdę mnie ujęła. Głównie za to jak została napisana i fakt, że trzymała mnie w niepewności aż do samego końca. Jednak zacznijmy od początku. Bohaterem książki jest młody, ale mocno doświadczony przez los Tristan Sadler, który z Londynu udaje się na wycieczkę do Norwich, aby przekazać listy swojego poległego na wojnie przyjaciela siostrze. Tristan bowiem w wieku 17 lat zaciągnął się do wojska aby bronić swojego kraju podczas trwającej pierwszej wojny światowej.


Nasz bohater jednak poza listami wiezie coś więcej. Jest to wyznanie, które ma uzdrowić jego duszę. Jednak czy tak się staję musicie przekonać się sami. To co na pewno mogę Wam zdradzić, to bardzo dobrze wykreowane postacie. Nic tutaj nie jest przypadkowe. Książka jest przeplatana tym co dzieje się obecnie w życiu Tristana i wspomnieniami o tym co działo się podczas wojny i we wcześniejszym życiu bohatera.

Drugą bardzo ważną postacią w tej powieści jest przyjaciel Tristana, Will Bancroft. To on jest przyczyną rozterek i niepokoju głównego bohatera. Uczucie jakie wytwarza się między tymi dwoma mężczyznami przerasta ich obydwu i znacząco wykracza poza ramy zwykłej przyjaźni. Wszystko prowadzi do dramatycznego końca, który nie odnosi się tylko do życia fizycznego ale też i duchowego.

Skomplikowane postacie, dobrze poprowadzona narracja i naprawdę ciekawa tajemnica towarzyszą czytelnikowi już od pierwszych stron tej powieści. Warto po nią sięgnąć i sprawdzić, jak zakończyła się znajomość Willa Bancrofta i Tristana Sadler. Na pewno się nie zawiedziecie.

Na koniec dla wszystkich moich czytelników mam dobrą wiadomość. Wystarczy, że odwiedzicie stronę znak.com i przy zakupie za 100 zł podacie kod rabatowy mezczyznagotuje04 a za Wasze zakupy zapłacicie o 40 zł mniej. No to do dzieła :)

Szczegóły promocji:
1. Aby skorzystać z promocji należy wpisać na stronie www.znak.com.pl
kod rabatowy - Dzięki uprzejmości Wydawnictwo Znak mam dla Was małą niespodziankę. Jeśli zdecydujecie się zrobić zakupy za minimum 100 zł, to otrzymacie RABAT w wysokości 40 zł.

Szczegóły promocji:
1. Aby skorzystać z promocji należy wpisać na stronie www.znak.com.pl
kod rabatowy - mezczyznagotuje04
2. Gdy wartość Twojego zamówienia wyniesie 100 zł, od 
3. Rabat nie łączy się z innymi kodami rabatowymi.
4. Kod rabatowy jest ważny do końca kwietnia 2014 roku.

Jajka faszerowane z pieczarkami, szczypiorkiem i natką pietruszki

Jajka faszerowane to dla mnie zawsze wyzwanie. Nigdy nie mam pewności czy nóż jest wystarczająco ostry żeby przeciąć skorupkę, czy ręka mi nie zadrży i cały misterny plan pójdzie na marne. Jednak uwielbiam je jeść i tak samo uwielbiają je moi domownicy. Dlatego też postanowiłem się podzielić z wami moim przepisem. Zwłaszcza, że w okresie świątecznym na pewno pojawią się one na nie jednym stole. Pamiętajcie żeby nie bać się ich przygotowywać, bo mimo, że może przecięcie skorupki wydaje się trudne to w rzeczywistości wystarczy jeden zdecydowany ruch. Smak i uśmiech na twarzach bloskich na pewno wynagrodzą Wam trudy przygotowywania tego dania.

Składniki:
8 jajek
400 gram pieczarek
peczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
1 średniej wielkości cebula
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie. Gdy już je ostudzicie, przekrójcie je jednym zdecydowanym ruchem na pół. Potrzebny Wam będzie ostry nóż, żeby łatwo rozciąć skorupkę.

Następnie należy łyżką wydrążyć jajka ze skorupek. Jajka pokrójcie w drobną kostkę do miski. Skorupki odłużcie na bok do faszerowania.

Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na złoty kolor na patelni. Pieczarki umyjcie i również pokrójcie w drobną kosteczkę. Następnie dorzucie je do przesmażonej cebulki i duście wszystko pod przykryciem około 15 minut. 

Do pokrojonych jajek dodajcie drobno poszatkowany szczypiorek, natkę pietruszki i przesmażone pieczarki z cebulką. Wszystko razem wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Przygotowaną masą faszerujcie wydrążone wcześniej skorupki jajek. Każdą przygotowaną połówkę jajka maczajcie w bułce tartej i smażcie tą stroną na rozgrzanym na patelni oleju. Kiedy bułka tarta łądnie się przyrumieni możecie zdejmować je z patelni i smażyć kolejną partię.

Smacznego :)


Babka majonezowa

Babki w różnych formach, smakach i postaciach to chyba najbardziej charakterystyczne ciasto Wielkanocne. U mnie w tym roku pojawiła się nowa, pierwszy raz przeze mnie przygotowywana, babka majonezowa. Gdy pierwszy raz o niej pomyślałem, to miałem jedną myśl, to nie może być dobre. Jednak po wypróbowaniu przepisu, bradzo miło się zaskoczyłem. Ciasto jest delikatne i puszyste, a smak po prostu obłędny. Myślę, że to jedna z tych propozycji, która powinna znaleźć się na Waszym Wielnaocnym stole. Przepis otrzymałem od mojej koleżanki, która z powodzeniem wykonuje ją co roku i babka znika ze stołu, tak szybko jak się na nim pojawia.

Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
półtorej szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki majonezu
półtorej łyżeczki aromtu waniliowego

Przygotowanie:
Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę z cukrem, po czym dodajcie żółtka i jeszcze raz wszystko razem porzadnie ubijcie.

Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Cały czas miksujcie masę. Gdy już mąka ładnie połączy się z masą białkowo-żółtkową dodjacie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Wymieszajcie do połączenia składników.

Na sam koniec dodajcie do masy 3 łyżki majonezu i zmiksujcie jeszcze raz do połączenia się składników. Polecam majonez Winiary, gdyż jest najbardziej łagodny i nie zdominuje smaku babki.

Pieczcie w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut.

Smacznego :)