piątek, 18 kwietnia 2014

Barsz Biały na Wielkanoc

W mojej kuchni bardzo rzadko wykorzystuję buliony mięsne. Tak też jest i w wypadku przygotowywania barszczu białego. Jednak zdaję sobię sprawę, że bardzo dobrze smakuje również ten robiony na bulionie z wędzonki. Osobiście go uwielbiam, jednak muszę się liczyć z tym, że mam w domu wegetarian i nie zjedliby oni, tej tradycyjnej w moimi potrawy Wielkanocnej. Jednak jeśli Wy lubicie bardziej ten na mięsie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby podmienić w przepisie ten jeden składnik. No to zaczynamy naszą przygodę z barszczykiem. 


Składniki:
2 litry bulionu warzywnego lub takiego z wędzonki
butelka zakwasu pszennego na barszcz biały
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka suszonego majeranku
pół łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki chrzanu
4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Przygotowanie:
Do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego wlać zakwas pszenny do barszczu białego. Wrzućcie obrany czosnek, suszony majeranek, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie i zagotujcie wszystko razem. 

Zdejmicie garnek z ognia i dodajcie dwie łyżki chrzanu i porządnie rozprowadźcie go po zupie trzepaczką do jajek. 
W oddzielnym naczyniu rozmieszajcie śmietanę z 4 łyżkami ciepłego barszczu po czym wlejcie to do garnka i znowu porządnie rozprowadźcie trzepaczką do jajek. 
Sprawdźcie smak. Jeśli brakuje Wam soli lub pieprzu doprawcie do smaku. Barszcz idealnie smakuje z pokrojonym jajkiem. Osoby, tóre lubią moga dodać również białą kiełbaskę.
Smacznego :)

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to proste i bardzo smaczne ciasto. Jest to moja kolejna propozycja baby na tegoroczne święta. Wykonanie tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak rekompensuje te kilka chwil spędzonych w kuchni. Każdy z nas lubi słodkości, a ta idealnie nada się do świątecznej kawy w towarzystwie rodziny.


 
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru (ja dałem trzcinowy)
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
pół szklanki oleju
4 jajka
szczypta soli
łyżeczka aromatu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kakao DecoMorreno
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie przełożyć pianę z białek do żółtek i porządnie razem zmiksować.

Do tak powstałej masy wsypać cukier waniliowy, dodać aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Powoli miksować stopniowo dodając wodę i olej. Kiedy masa ładnie nam się połączy i powstanie gładkie aksamitne ciasto należy jej połowę przełożyć do drugiej miski.

Do jednej porcji ciasta wsypujemy 3 łyżki kakao i dodajemy 1 łyżkę wody. Wszystko razem porządnie mieszamy.

Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę wlewamy białą masę ciasta. Na górę wlewamy ciemną masę ciasta i widelcem mieszamy obydwie masy. Jest to potrzebne aby uzyskać efekt marmurka.

Pieczemy 45 w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego :)