środa, 23 kwietnia 2014

Bulion warzywny - przepis podstawowy

W moich przepisach często możecie się spotkać z jednym składnikiem, czyli bulionem warzywnym. Postanowiłem więc zamieścić na blogu przepis na niego, żeby każdy mógł się do niego odnieść przygotowując konkretne zupy czy dania. Jest to jeden z tych podstawowych przepisów, które warto mieć pod ręką i sięgać po nie aby przygotowywać smaczne i pożywne dania.


Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
połowa selera
1 por - jego biała część
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
dwie łyżki świeżego posiekanego lubczyku
sól


Przygotowanie:
Warzywa należy obrać i po przekraiwać na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy ze skórki, jednak jej nie wyrzucamy. Cebulę opalamy nad palnikiem z gazem, na ciemny kolor. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i ustawiamy na gazie.

Kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy mu pyrkotać tak sobie przez około 2,5 godziny. Nie przykrywamy pokrywką i co jakiś czas łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny z wierzchu wywaru.

Po tym czasie możemy posolić bulion do smaku. Ważne żebyście nie robili tego wcześniej, gdyż inaczej wywar nie nabierze pełnego smaku warzyw.

Gotowy wywar odcedzamy z warzyw i możemy gotować na nim nasze ulubione zupy.

Smacznego :)