poniedziałek, 5 maja 2014

Tort waniliowy z nutką likieru wiśniowego

Przygotowanie tortu urodzinowego to było wyzywanie z którym strałem się zmierzyć od dłuższego czasu. Nie wiem czemu, ale jakoś miałem duże obawy. Nigdy nie czułem się jakoś specjalnie uzdolniony cukierniczo, a zawsze chciałrm przygotować tort, który będzie wyglądał jak z obrazka. Za pewno mój nie jest jeszcze idealny, jednak i tak postanowiłem się nim z Wami podzielić. Mam nadzieję, że docenicie moją pierwszą próbę i zbytnio jej nie skrytykujecie.


Składniki:
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczk cukru waniliowego
1 szklanka mąki krupczatki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
kilka łyżek wiśniówki

Krem waniliowy:
250 gram miękkiego masła
100 gram cukru pudru
3 żółtka
300 ml śmietany kremówki
torebka prawdziwego cukru waniliowego

Dekoracja:
kandyzowane wiśnie
płatki migdałów



Przygotowanie:
Biszkopt
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem, zarówno tym zwykłym jak i waniliowym. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łyżką łączymy je z utartymi z cukrem żółtkami. Do mąki dodajemy oliwę i powoli, deliktanie mieszając mikserem dodajemy masę żółtkowo-białkową. Miksujemy do powstania aksamitnej, jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, okrągłej formy. Pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czekamy aż biszkopt ostygnie, po czym przcinamy do na pół. Każda połówkę nasączamy wiśniówką.

Krem waniliowy:
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy je na puszysty krem z cukrem pudrem. Zajmie nam to około 5 minut, na najwyższych obrotach miksera. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na bitą śmietanę. Musi być zwarta. Teraz przekładamy bita śmietanę do masy z masła i cukru, wbijamy 3 żółtka i miskujemy wszystko razem do połączenia składników. Zajmuje to około 6 minut.

Złożenie tortu
Dolną warstwę nasączonego biszkoptu smarujemy grubo kremem i przykrywamy druga warstwą biszkoptu. Cały biszkopt, górę i boki, smarujemy pozostałym kremem i obrzucamy płatkami migadłowymi. Na górze tortu ze szprycy wyciskami małe krążki kremu i układamy na nich kandyzowane wiśnie. Tort wkładamy na noc do lodówki

Smacznego :)