środa, 7 maja 2014

Pełnoziarnisty sernik kakaowy z brzoskwinią

Coraz więcej u mnie serników. Zawsze bałem się je przygototwywać, jednak od jakiegoś czasu postanowiłem walczyć ze swoimi słabościami i dlatego wziąłem się też i za te ciasta. Tym razem jednak postanowiłem przygotować coś co będzie trochę mniej kaloryczne i dobre dla naszego układu trawiennego. Tradycyjną mąkę pszenną zastapiłem zatem pełnoziarnistą. Polecam Wam używać jej w Waszych wypiekach. Smak jest naprawdę dobry, a jakoś tak mnie ociężale się człowiek czuje. No to co, zaczynamy naszą kolejną sernikową przygodę.


Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao DecMorreno
150 gram masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa serowa
1 kg sera mielonego z wiaderka
szklanka cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
puszka brzoskwiń w zalewie




Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, masło, jajko oraz cukier waniliowy wkładamy do miski i ręcznie zagniatamy ciasto. Wszystkie składniki muszą się nam połączyć. Powinna powstać jednolita masa, którą zwijamy w kulkę i wkłądamy na około godzinę do lodówki. Oczywiście ciasto zawiajmy w folię.

Masa serowa
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Polecam dodać szczyptę soli, lepiej się ubiją. Żółtka, ser, cukier i budyń miksujamy na jednolitą masę, zajmuje to około 6 minut. Po tym czasie do masy dodajemy ubite na sztywno białka i delitanie łyżką łączymy składniki. Powinna powstać jednolita, aksamitna masa.

Złożenie sernika
Ciato wyciągamy z lodówki i na dół wysmarowanej margaryną i wyspanej bułką tartą, okrągłej formy zetrzeć jego połowę na tarce o grubych oczkach. Ciasto musi idelanie pokryć dno. Ja deliatne przyklepuję je jeszcze ręką. Przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozwalamy chwilę przstygnąć naszemu kakaowemu spodowi.

Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wcisamy w nią odsączone z soku brzoskwinie. Na górę masy serowej ścieramy na tarce drugą połowę ciasta kakaowego. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Nie wcyiągajcie sernika od razu z piekarnika, niech stygnie sobie w jego środku. Gdy już będzie chłodny wstawcie go na noc do lodówki, Na drugi dzień będzie smakował wyśmienicie.

Smacznego :)