poniedziałek, 12 maja 2014

Schab ze śliwką lub morelą

Dostaję od Was wiadomości, że mało u mnie mięsa. W związku z tym postanowiłem nadrobić trochę te zaległości i dzisiaj będzie mięso. Postanowiłem przygotować propozycję, która może mieć wiele wariantów. Ja, żeby zademonstrować Wam jak to może wyglądać, nadziałem moje mięcho suszonymi śliwkami i morelami. Jednak możecie eksperymentować. Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że mięso można nafaszerować rodzynkami lub suszoną żurawinom. Wszystko zależy od Was i Waszych ulubionych smaków.


Składniki:
dwa kilogramowe kawałki surowego schabu wieprzowego bez kości
200 gram suszonych śliwek
200 gram suszonych moreli
6 ząbków czosnku
6 łyżecek majeranku
sól
pieprz
oliwa z oliwek




Przygotowanie:
Mięso nalezy porządnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie długim nożem przebijamy obydwa kawałki schabu na wylot. Musi powstać tunel, który następnie będziemy wypełniać śliwkami i morelami.

Do jednego schabu w powstałą szczelinę wpychamy suszone śliwki. Polecam użyć długiej wykałaczki żeby przepychać śliwki w głąb tuneliku. Analogicznie postepujemy z drugim schabem, który faszerujemy moelami.

Obydwa schaby porządnie nacieramy solą i pieprzem. Następnie samrujemy oliwą i rozcieramy na każdym z kawałków po 3 łyżeczki majeranku oraz przecisnietę przez praskę 3 ząbki czosnku.

Tak przygotowane schaby wkładamy do rękawów do pieczenia. Każdy w oddzielny rękaw i odstawiamy na 5 godzin do lodówki.

Po tym czasie wstawiamy schaby w rękawach do pieczenia do piekarnika. Musi być on nagrzany do 170 stopni. A schab powinien piec się około 60 minut.

Smacznego :)