wtorek, 10 czerwca 2014

Makaron w kremowy sosie z zielonymi szparagami i cukiną

Upał za oknem sprzyja temu aby potrawy na obiad były chłodne, żeby nie powiedzieć zimne. Danie, które dzisiaj chcę Wam zaprezentować idealnie smakuje zarówno w wersji ciepłej jak i zimnej. Dodatkowo bazuje na szpargach, które warto używać póki jeszcze są dostępne. Ja kupuje je na bazarku, tak bezpośrednio od chłopa, który wiem, że ma je z własnej uprawy. Takie są najlepsze. Nie mam jakoś zaufania do tego co można dostać w sieciowych sklepach. Takie trochę spaczenie kulinarne z jednej strony, z drugiej zaś uprzedzenie się po kilku nie udanych zakupach. Polecam Wam kupować warzywa jednak w małych sklepikach, najlepiej tam gdzie znacie właścicieli i wiecie, że nikt Was nie oszuka.


Składniki:
opakowanie makaronu Malma CONCHIGLIE RIGATE
około 8 zielonych szparagów
półtorej szklanki tartej zielonej cukinii
1 młoda cebulka
2 łyżki masła
5 łyżek serka Mascarpone
2 jajka
sól morska
świeżo zmielony pieprz
pół łyżeczki suszonej słodkie papryki
1 łyżka suszonego lubczyku

        

Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Porządnie odsączyć. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i wrzuć na rozpuszczone wcześniej na patelni masło.

Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki. Tak przygotowane wrzuć na patelnię z lekko podsmażoną cebulką, Posolić solą morską i smażyć do momentu aż będą chrupkie, ale dalej zachowają swój jędrny charakter. Mi zajęło to około 5-6 minut.  Po tym czasie na patelnię dodać startą cukinię. Doprawić solą i pieprze i smażyć wszystko razem maks 3 minuty.

Jajka rozbić do miseczki i dodać serek Mascarpone. Wszystko razem, można mikserem, porządnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać na patelnię z warzywami i cały czas mieszając lekko podgrzewać. Róbcie to uważnie i nie przestawajcie mieszać. W przeciwnym razie jajka się zetną i powstanie jajecznica. Na końcu dodajcie suszona słodką paprykę, suszony lubczyk i doprawcie do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszajcie i gotowe.

Do sosu dodajcie ugotowany wcześnie al dente makaron Malma CONCHIGLIE RIGATE, 

Smacznego :)