środa, 18 czerwca 2014

Zupa krem z kukurydzy z czerwoną papryką

Zupę z kukurydzy postanowiłem przygotować bo bardzo byłem ciekaw jaki będzie miała smak. Przepis otrzymałem od znajomej, która uwielbia kuchnię meksykańską a to podobno jedna z ich ulubionych zup. Kusiła, kusiła i w końcu skusiła. Sam byłem ciekaw co z tego wyjdzie. Zwłaszcza, że wiele o tej zupie opowiadała, jednak nigdy nie miałem okazji jej spróbować podczas wizyt u niej. W końcu powiedział: "Kasia, dawaj ten przepis. Skoro do tej pory mnie nie poczęstowałaś, to muszę sam sprawdzić, co to za cudo." No i tak udało mi się przepis otrzymać. Zupa mi posmakowała, więc dzielę się z Wami przepisem.


Składniki:
2 puszki kukurydzy
1,5 litra bulionu warzywnego
1 czerwona papryka
2 średniej wielkości marchewki
1 młoda cebulka
0,5 szklanki pokrojonego drobno pora
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki curry
szczypta startego imbiru
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
2 łyżki masła


Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w drobna kostkę. Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Pora również kroimy w drobne paseczki. Musimy mieć go dokładnie połowę szklanki.

Bulion stawiamy na gazie. W między czasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę, czekamy aż się zeszkli. Teraz na patelnię dorzucamy paprykę, pora i marchewkę. Wszystko smażymy przez 5 minut. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do postawionego na gazie bulionu. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do bulionu. Dorzucamy 3 ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Gotujemy wszystko do momentu aż marchewka oraz pozostałe warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa już zmiękną wrzucamy do wywaru odcedzoną kukurydzę. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ziele angielskie oraz listek laurowy. Zupę porządnie blendujemy. Dodajemy pół łyżeczki curry, szczyptę imbiru oraz sól i pieprz do smaku.

Zupę podajemy na ciepło.

Smacznego :)