piątek, 20 czerwca 2014

Kompot z rabarbaru

Ten smak zna chyba każdy, kto przynajmniej raz spędzał wakacje na wsi. Ja miałem to szczęście, że co roku jeździłem z rodzicami na miesiąc wakacji do rodziny na wsi. Pamiętam ten czas kiedy latało się z kanką pełną zimnej wody albo kompotu z rabarbaru do rodziny, która pracowała na polu. Jako mały dzieciak miałem ogromną frajdę, kiedy z moją siostrą wyciągaliśmy kankę zanurzoną w studni przez moja ciocię. Taki schłodzony z miąższem rabarbarowym smakował najlepiej. No i jak widać, nie konieczna była lodówka aby cieszyć się zimnymi napojami.


Składniki:
3 litry wody
20 łodyg rabarbaru
sok z 1 cytryny
szklanka cukru

Przygotowanie:
Wodę wlej do garnka. Rabarbar umyj i obierz. Pokrój w paski i długości około 15 cm. Wrzuć do wody i zagotuj. Gdy woda będzie już ciepła wsyp cukier i dodaj sok z 1 cytryny. Jeśli będzie dla Was za kawaśny dodajcie po prostu więcej cukru. Zamieszaj i gotuj jeszcze około 15 minut. W sumie kompot nie powinien gotować się dłużej niż 30 minut.

Gotowy kompot przelej do dzbanka i wstaw do lodówki. Schłodzony smakuje najlepiej.

Smacznego :)