poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pełnoziarnisty makaron z truskawkami

Najprostsze przepisy są najlepsze. Zwłaszcza jeśli pod ręką są truskawki. Ktoś może powiedzieć, że taki makaron to nic odkrywczego. Niech mówi, ja lubię dlatego też dziele się nim z Wami. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa. Buzia zawsze mi się uśmiechała jak w przedszkolu wjeżdżały talerze z tym daniem. Moja radość była tak wielka, że zawsze musiałem poprosić o dokładkę. No cóż, to na pewno wyjaśnia mój zaokrąglony brzuszek. Ale co tam, przynajmniej jest smacznie w moim życiu :)


Składniki:
1 opakowanie makaronu świderki pełnoziarniste od Lubelli
pół kilo truskawek
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka brązowego cukru
pół łyżeczki suszonej mięty

        

Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji producenta. Proponuję wersję normale, al dente nadaje się do potraw z ciepłym sosem. Makaron wtedy dochodzi razem z sosikiem. Tutaj polewa jest zimna, więc al dente się nie sprawdzi.

Truskawki umyć, odszypułkować i wrzuć do miski. Porządnie zblendować na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy dodać jogurt, cukier brązowy i suszoną miętę. Wszystko ładnie ubić mikserem. Musi powstać puszysta masa.

Przygotowaną masę zmieszać z ugotowanym makronem. Udekorować kawałkami truskawek i można konsumować.

Smacznego :)