wtorek, 15 lipca 2014

"Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz-Mosiej

Ostatnio w księgarni bardzo moją uwagę przykuła książką Teresy Lewkowicz-Mosiej „Zapomniane Warzywa”. Głównie za sprawą mojej, powstałej dosyć niedawno, potrzeby dowiedzenia się, jak najwięcej o różnych roślinkach.


Książka idealnie wpisała się w ten klimat. Przejrzyście napisana i uporządkowana sprawiła, że dowiedziałem się jakie wartości maja poszczególne warzywa oraz jak powinno się je uprawiać. Wiedza, moim zdaniem przydatna w każdym domu, bo przecież każdy powinien wiedzieć co je i, jaki może mieć, to wpływ na jego organizm.

                  
          

Publikacja ta jest bardzo dobrze przemyślana. Na początku każdego opisywanego warzywa/rośliny znajduje się rycina ją przedstawiająca. Kolejne strony, to opis właściwości i pochodzenia. Na końcu każdego opisu znajdują się informacje o tym jak uprawiać daną roślinę. Po tej serii wiedzy następuje część, w której znaleźć można kilka prostych przepisów na danie z użyciem opisywanego produktu.

W książce nie ma może zbyt wiele zdjęć, jednak nie jest to publikacja do patrzenia, tylko taka, która ma nam dać konkretną wiedzę. W tym autorka spisała się rewelacyjnie. Ja bardzo cieszę się, że przypadkiem trafiłem na tą pozycję w księgarni. Wzbogaciła ona moja biblioteczkę, jak również i moją wiedzę o tym co jem, co powinienem jeść, a czego na pewno unikać.

Polecam Wam ją serdecznie, powinna zagościć w Waszych domach koniecznie.