środa, 20 sierpnia 2014

Pełnoziarniste drożdżówki z malinami i kruszonką

Jeśli macie spadek energii, nie chce Wam się pracować, to znaczy, że jest środa. Najlepiej wtedy zafundować sobie odrobinę słodkości. Ja polecam, takie, które przy okazji są zdrowe. Tym razem serwuję Wam drożdżówki pełnoziarniste z dodatkiem moich ukochanych malinek. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i smaku.


Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
100 gram mąki pszennej
25 gram drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
100 gram cukru
100 gram masła
2 jajka
150 gram malin

Kruszonka:
50 gram masła
50 gram cukru
80 gram mąki pszennej

                 


Przygotowanie:
Ciasto:
Mąki przesiać do miski i dodać do nich cukier. Wszystko razem wymieszać. 

Szklankę mleka podgrzać, jednak nie doprowadzić do wrzenia. Do ciepłego mleka dodać drożdże i porządnie wymieszać, do momentu ich rozpuszczenia. Tak przygotowany rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Gdy drożdże nam podrosną dodajemy je do mąki i wbijamy jajka oraz roztopione wcześniej w rondelku masło. Wszystko razem porządnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Musi nam powstać lekko lepkie ale sprężyste ciasto. 

Kruszonka:
Masło wrzucić do miski i zasypać cukrem, dodać mąkę. Ręką wyrabiać do momentu połączenia składników. Odstawić do lodówki na około 1h.

Gotowe ciasto na drożdżówki dzielimy na kilka mniejszych porcji z których formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy lekko w mące i rozgniatamy. Muszą nam powstać płaskie kółka. Na każde z takich kółek nakładamy po kilka malin. Teraz wystarczy pokruszyć na drożdżówce odrobinę ciasta na kruszonkę.

Przygotowane drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut.

Smacznego :)