środa, 27 sierpnia 2014

Kolorowe pomidorki zapiekane z ziołami i tymiankiem

Często pytacie mnie o proste, ale efektowne dania, które możecie podać swoim gościom. Dzisiaj postanowiłem spełnić jedna z próśb, jakie do mnie kierujecie. Pani Marta z Olsztyna, prosiła o jakiś fajny i prosty przepis na przystawkę z pomidorków koktajlowych. Droga Pani Marto, ten przepis powstał specjalnie dla Pani. Mam nadzieję, że będzie smakowało i Pani, jak również Pani bliskim.


Składniki:
200 gram pomidorków koktajlowych czerwonych
200 gram pomidorków koktajlowych żółtych
4 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
2 łyżki suszonej bazylii
sól morska
pieprz
oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na połowę. 

Dwa naczynka żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy połówki pomidorków. Najlepiej stworzyć z nich ładną kompozycję kolorystyczną. 

Polewamy pomidorki oliwą z oliwek. Dla ułatwienia podam, że wystarczą po dwie łyżki na jedno naczynie.

Posypujemy pomidorki 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego na naczynie oraz 1 łyżeczką suszonej bazylii. Solimy i pieprzymy pomidorki według uznania.

Na koniec, na górę pomidorków, kładziemy po dwie gałązki świeżego tymianku, do każdego naczynka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, i pieczemy około 20 minut. Ja piekę na funkcji góra-dół.

Smacznego :)