środa, 3 września 2014

Pieczona papryka z ziołami

Poszukiwałem ostatnio jakiejś alternatywy dla chipsów. Wszedłem do kuchni i z miski z warzywami uśmiechnęła się do mnie papryka. Pomyślałem, że skoro sama się prosi, to zostanie spożytkowana do wieczornego seansu filmowego. Nie wiele myśląc, zacząłem ją kroić na paseczki, a w mojej głowie już układał się plan co dokładnie z nią zrobię. Postanowiłem być bezlitosny. Papryka musi dostać za swoje. No i dostała, porcje ziół, trochę oleju i wysoką temperaturę. A załatwiłem ją tak...


Składniki:
3 czerwone papryki
1,5 łyżki suszonego tymianku
1,5 łyżki suszonego oregano
pieprz kolorowy
sól himalajska
olej z pestek winogron


Przygotowanie:
Papryki kroimy w paseczki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy paseczki papryki. Każdy paseczek z osobą, polewamy odrobiną oleju z pestek winogron.

Tak przygotowane papryki posypujemy najpierw suszonym tymiankiem, następnie suszonym oregano. Na końcu doprawiamy kolorowym pieprzem do smaku i sowicie solimy solą himalajską.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut.

Smacznego :)