czwartek, 4 września 2014

Kilka słów o... Borówkach

Na naszych straganach i w sklepach obecnie mamy wysyp borówek. Poza tym, że są one smaczne, mają wiele wartości, które jeszcze bardziej powinny nas skłonić do ich konsumpcji. Ja osobiście, bardzo chętnie po nie sięgam. Nadają się zarówno do porannej owsianki, jak też i smacznego ciasta.


Jednak dlaczego warto po nie sięgać? Przede wszystkim borówki, dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy, są naturalna bronią w walce z powstawaniem i rozwojem chorób nowotworowych. Posiadają one jedno z największych stężeń takich witamin jak A, C i E, wśród owoców i warzyw.


Jeśli często męczą Wam się oczy, to również i tutaj borówka przyjdzie Wam z pomocą. Dzięki zawartości antocyjanów poprawią jakość wzroku i pomogą walczyć z ich zmęczeniem. Dodatkowo mają właściwości antybakteryjne.


Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy chcą się trochę odmłodzić. Borówki hamują procesy starzenia oraz pomagają w zapobieganiu np. chorobie Alzheimera. Poleca się je również osobą z problemami cholesterolowymi. Wpływają one, bowiem na redukcję tego złego cholesterolu.


Nie ważne, czy sięgnięcie po nie z powodów zdrowotnych, czy smakowych. Ważne, aby wprowadzić je do swojej diety. Nie zależnie od motywacji nic nie stracicie, a na pewno zyskacie zdrowie i fantastyczny smak.