piątek, 5 września 2014

Gruzińskie ciasto herbaciane

W zeszłym tygodniu, moja znajoma wróciła z wakacji, które spędziła w Gruzji. Przywiozła ze sobą, kilka wspaniałych historii i garść rewelacyjnych przepisów. Mnie najbardziej urzekł, ten na wspaniałe herbaciane ciasto. Jak mi o nim opowiadała, ślinka mi ciekła na samą myśl. Nie wiele myśląc, przystąpiłem do realizacji przepisu. Chciałem, jak najszybciej sprawdzić, jak to smakuje. Powiem Wam, że to co zjadłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Jednak nie wykonałem przepisu w 100%, dodałem też coś od siebie. Zapraszam po moją wersję "Gruzińskiego Ciasta Herbacianego".


Składniki:
3 torebki herbaty GOLD Teekanne
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki masła klarowanego
1 szklanka cukru trzcinowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki cynamonu
szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich



Przygotowanie:
W szklance zaparzamy herbatę. Po 4 minutach wyciągamy woreczki i odstawiamy na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dodajemy masło, cynamon, imbir i cukier waniliowy. Musi powstać jednolita masa. Ubijajcie w sumie około 8 minut. 

Teraz dodajemy mąkę, szklankę herbaty, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Znowu miksujemy na jednolitą masę. Wystarczy około 4 minut miksowania. Dodajemy orzech i łyżką porządnie mieszamy ciasto z orzechami.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia (keksówki).

Pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 210 stopni piekarniku. Ja piekę na funkcji góra-dół.

Smacznego :)