czwartek, 18 września 2014

Kilka słów o... Figach

Obecnie trwa na nie sezon. Jednak mało, kto wie, że figi to jedne z pierwszych "udomowionych" przez człowieka owoców. Wpływ na, to miały, zarówno ich walory smakowe, jak i łatwość ich przechowywania. Figi, bowiem łatwo zasuszyć i w takiej postaci można je przechowywać dość długo.


Owoce te posiadają również bardzo dużo witamin. W swojej smakowitej strukturze kryją, między innymi witaminy C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Zawierają też bardzo wiele minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor i magnez. Jeśli, brakuje Wam którychś z wymienionych mikroelementów, koniecznie po nie sięgnijcie.


Figi są też dobre dla osób, które poddane są stresowi. No cóż, w dzisiejszych czasach, to chyba każdy z nas. Ich regularne spożycie pozwala obniżyć poziom stresu, a to wszystko dzięki zawartości magnezu. Po co więc sięgać po sztuczne proszki, jak można sobie z przyjemnością zjeść figę, a efekt będzie taki sam.


Mam też dobrą wiadomość dla osób z podwyższonym cholesterolem. Jedzcie figi, a na pewno zmniejszy Wam się jego ilość we krwi. Dodatkowo, jeśli ugotujecie figi w mleku powstanie Wam idealne lekarstwo na bolące gardło.


Na koniec ważna informacja dla wszystkich, którzy lubią sobie trochę wypić. Te owoce idealnie oczyszczają i usprawniają pracę wątroby. Jeśli planujecie w nadchodzący weekend jakieś szaleństwa, to nie zapomnijcie kupić kilku fig w celach leczniczych. No, a przede wszystkim cieście się ich smakiem i korzystajcie, póki można je dostać w naszych sklepach.