poniedziałek, 6 października 2014

Sałatka z figą, gruszką, mozzarellą i olejem lnianym

Prostota, to podobno jeden z sekretów najlepszych kucharzy świata. Jednak czasem, im mniej składników mamy do przygotowania dania, tym większe jest to wyzwanie. Od lat trwa debata, czy lepsze są przeładowane danie, czy raczej proste 3 składnikowe kompozycje. Jedno jest pewne, dla zapracowanych i goniących za sukcesem przede wszystkim liczy się czas. Warto więc, sięgać po takie przepisy, których wykonanie nie zajmie nam wiele czasu a smak będzie naprawdę ciekawy. Moja dzisiejsza propozycja powstał w wyniku otrzymania paczki z naturalnymi olejami od sklepu Olini. Warto dodać, że są to oleje tłoczone na zimno, więc nie powinny być używane do obróbki cieplnej. Więcej o samych olejach polecam poczytać tutaj [KLIK] Idealnie jednak wzbogacą smak dań. Można ich używać na przykład do sałatek. Ja dzisiaj użyłem oleju lnianego, który jest bardzo zdrowy i warto mieć go w swojej kuchni. Koniecznie spróbujcie.

Teraz macie również szansę otrzymać specjalną zniżkę na produkty Olini. Wystarczy, że na stronie, przy zakupie wpiszecie kod MężczyznaGotuje14 (ważny do końca roku i uprawniający do 20% zniżki na wszystkie produkty w sklepie Olini.pl).


Składniki:
3 rodzaje kolorowej sałaty
2 figi
1 duża gruszka
1 opakowanie małych kulek mozzarelli
4 łyżki oleju lnianego
sól himalajska
sok wyciśnięty z jednej cytryny
czerwony pieprz brazylijski
1 łyżka suszonej bazylii

                 

Przygotowanie:
Sałatę umyć i osuszyć. Następnie porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.

Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę. Zalać sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i dodać 1 łyżeczkę zmielonego czerwonego pieprzu brazylijskiego. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić na około 8 minut.

Figi umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę i wrzuć do sałaty. Następnie dodać do miski wcześniej przygotowaną gruszkę.

Teraz należy równomiernie po całej misce wlewać 4 łyżki oleju lnianego. Następnie dodajemy suszoną bazylię i 2 szczypty soli. Teraz wrzucamy odcedzone z zalewy, małe kulki mozzarelli. Wszystko razem mieszamy łyżkami do sałaty. Nasza sałatka jest gotowa do podania.

Smacznego :)