poniedziałek, 20 października 2014

Pieczone kolorowe warzywa

Jesień to czas, kiedy na bazarach króluje kolor. Dla mnie, to zawsze wielka radość cieszyć się tymi wszystkimi kolorami warzyw. Uwielbiam przechadzać się po bazarku i chłonąc te barwy. Jest, to też moment kiedy na naszych domowych talerzach, można ten kolor wykorzystać. Chętnie wtedy, sięgam po cukinię, kalafiora czy marchewkę. Przygotowuję różnego rodzaju pure, czy też po prostu piekę takie warzywa. Takie danie, idealnie będzie się nadawać jako dodatek do mięs, lub po prostu jako danie samo w sobie. Warto eksperymentować różnego dodatkami w postaci suszonych ziół. Tutaj, jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Spróbujcie się pobawić smakiem i kolorem. Daje, to naprawdę wiele frajdy.


Składniki:
1 zielony kalafior
1 fioletowy kalafior
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
2 marchewki
3 średniej wielkości ziemniaki
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sól
pieprz

                  

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z marchewką. Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Kalafiory myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.

Do połowy szklanki oleju dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, oregano, natkę pietruszki i porządnie mieszamy.

Warzywa układamy, według naszej fantazji w naczyniu żaroodpornym. Solimy i pieprzymy według naszych potrzeb i wszystko razem zalewamy przygotowanym olejem z ziołami. Delikatnie mieszamy warzywa, aby fajnie połączyły się z olejem.

Pieczemy około 35 - 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego :)