środa, 3 grudnia 2014

Śledzie w sosie musztardowym

Święta bez śledzi, to jak choinka bez bombek. Ja sobie, takich świąt nie wyobraża. Uwielbiam śledzie i to pod różnymi postaciami. Bardzo lubię też z nimi pracować. Nie ma chyba takich połączeń, który by do nich nie pasowały. Mogą być na słodko, lub na słono. W zasadzie przy tym produkcie, ograniczyć nas może tylko wyobraźnia. Ja posiadam jej podobno wiele, więc ten przepis to pierwsza odsłona śledzi przed nadchodzącymi świętami. Jeśli lubicie, to obserwujcie bloga, bo do świąt pojawi się jeszcze kilka śledziowych propozycji.


Składnik:
6 płatów śledziowych
1 cebula
200 ml śmietany (u mnie 18%)
3 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy chrzanowej
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu białego mielonego


Przygotowanie:
Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski, następnie zalewając wodą. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z wody i kroimy na 3-4 cm kwadraciki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wrzucamy do miski i zalewamy śmietaną. Dodajemy musztardę chrzanową, musztardę sarepską i mieszamy. Teraz dodajemy gorczycę, curry i pieprz biały mielony. Ponownie wszystko mieszamy. Na samym końcu wkładamy pokrojone płaty śledziowe i mieszamy. Przekładamy do słoika, który wstawiamy na noc do lodówki. Śledzik musi się przegryźć. Następnego dnia smakują wyśmienicie.

Smacznego :)