wtorek, 27 stycznia 2015

"Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści." - David Lebovitz

Za kuchnią francuską, jakoś specjalnie nie przepadam. Jednak, kiedy spojrzałem na okładkę książki Davida Lebovitza w księgarni, stwierdziłem, że koniecznie muszą ją mieć. Czasem, jedno zdjęcie, może spowodować, że chcemy mieć jakąś książkę w swojej kolekcji. W moim wypadku, było to akurat zdjęcie na okładce.


Kiedy wróciłem do domu i zabrałem się za lekturę, okazało się, że wybór był jak najbardziej słuszny. Książka jest pięknie wydana, opatrzona wspaniałymi i smakowitymi zdjęciami. Już dla samego patrzenia na te wszystkie pyszne dania, warto było ją kupić. Jednak, to nie wszystko. Autor zabiera nas w podróż po Paryżu widzianym jego oczami. Jest tu dużo historii z jego wspomnień i życia. Wszystkie związane z jedzeniem i życiem w Paryżu. Ocena samy francuzów, nie zawsze jest dla nich miła, jednak nie sposób się zgodzić z niektórymi stwierdzeniami autora. Bo, przecież oni sami wymyślili podwaliny nowoczesnej kuchni, a potem sami powoli odchodzili od swoich tradycji. Całe szczęście, że na czas się obudzili i znowu możemy cieszyć się ich wspaniałymi produktami i daniami.

                 

No właśnie, jeśli chodzi oo stronę kulinarną książki, to nie ma się zupełnie do czego przyczepić. Przepisy są różne, jedne bardziej, drugie mniej skomplikowane. Jednak, wszystkie bardzo dobrze opisane i ciężko coś w nich sknocić. Oczywiście, jeśli będziemy trzymali się tego, o co nas prosi autor.

                 

Poza przepisami, znajdziecie tutaj również porady dotyczące wielu składników, tak chętnie wykorzystywanych w kuchni francuskiej. Ta książka, aż kipi miłością do gotowania. Właśnie dlatego, polecam Wam ją z całego serca.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz