piątek, 24 kwietnia 2015

Kusku z papryką, cebulą, szczypiorkiem i limonką

Kuskus uwielbiam. Prosto się go przygotowuje i można się nim bawić na sto różnych sposobów. Będą do niego pasować i owoce morza, same warzywa, ale również na słodko będzie smakował wybornie. Tym razem, postanowiłem dodać do niego sok z limonki. Pomyślałem sobie, że fajnie podbije on jego smak. Postawiłem na połączenie wegetariańskie, bez użycia mięsa. No, bo przecież w domu wegetarianin, to trzeba mu jakoś dogodzić kulinarnie, raz na jakiś czas. Powiem Wam, że mój głodomorek była zadowolony. Mam nadzieję, że i Waszym łasuchom przypadnie to połączenie do gustu.


Składniki:
300 gram kaszy kuskus od Sante
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
pęczek szczypiorku
2 limonki
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek do smażenia


Przygotowanie:
Kaszę kuskus od Sante przesypać do garnka i zalać wrzątkiem. Musi go być tyle, żeby poziom wody przekraczał poziom kuskus o około pół centymetra. Przykryć i odstawić na około 10 minut.

Kolorowe papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić na nią cebulkę. Delikatnie ją zeszklić i dodać pokrojoną wcześniej paprykę. Smażyć wszystko na patelni przez około 7 minut. Następnie zdjąć z ognia i przełożyć wszystko do garnka z kuskusem. Dodać drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie wszystko razem wymieszać.

W oddzielnej miseczce wycisnąć sok z dwóch limonek i dodać łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie, energicznie wymieszać. Tak przygotowany dressing wlać do garnka z kuskusem, wymieszać.

Teraz wystarczy dodać soli i pieprzu, według Waszego smaku. Pyszne i szybkie danie, gotowe.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz