czwartek, 21 maja 2015

Jajka faszerowane musem musztardowo - koperkowym

W moim życiu są różne okresy. Czasem miesiącami nie mogę patrzeć na jajka, żeby po tym czasie jeść je prawie codziennie. Wtedy też, wymyślam różne formy ich podania. Bawię się smakami, miksuje ze sobą różne faktury i tworzę mniej lub bardziej udane kombinacje smakowe. Moja dzisiejsza propozycja, jest jedną z tych udanych, która ma wyrazisty smak i nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę podczas wystawnej kolacji. Myślę, że przypadnie ona do gustu, każdemu kto nie może obejść się bez jajek w codziennej diecie.


Składniki:
8 jajek
4 łyżki jogurtu typu greckiego
1 pęczek koperku
1 łyżka musztardy dijon
soli o obniżonej zawartości sodu od Sante 
pieprz biały
słodka suszona papryka


                 

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 6 jajkom odcinamy górną część i wyciągamy ze środka żółtko. Wkładamy je do blendera, razem z 2 całymi jajkami. Blendujemy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do miski.

Do masy jajecznej dodajemy jogurt, musztardę oraz dwie szczypty słodkiej suszonej papryki. Wszystko razem porządnie mieszamy. Teraz dodajemy pokrojony drobno koperek oraz dodajemy, według własnego smaku soli o obniżonej zawartości sodu do Sante i pieprzu białego. Wszystko, jeszcze raz porządnie mieszamy.

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim, wydrążonej wcześniej jajka. Każde jajko można udekorować na szczycie, odrobiną świeżego koperku.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz