środa, 25 lutego 2015

Krupnik wegetariańśki

Krupnik, to była znienawidzona przeze mnie w dzieciństwie zupa. Jednak, im człowiek starszy tym mądrzejszy. Teraz ją uwielbiam. W okresach zimnych, przygotowuję tą zupę przynajmniej raz na dwa tygodnie. Dzięki zawartości kaszy, idealnie rozgrzeje nasz organizm, a swoim smakiem zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję wegetariańską, staram się nie jeść ciężkich zup na wywarach mięsnych. Dlatego też, zdecydowałem się na lżejszą wersję warzywną. Jeśli jednak, macie ochotę na mięsną wersję, wystarczy zamiast bulionu warzywnego, dodać mięsny. Jedno jest pewne, warto tą zupę przygotowywać raz na jakiś czas.


Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
półtorej szklanki kaszy jęczmiennej średniej (ja lubię gęsty krupnik, dlatego daję tyle kaszy, jeśli lubicie rzadszy, dajcie szklankę albo pół)
1 średniej wielkości cebula
1 pietruszka
2 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka suszonego lubczyku
sól o obniżonej zawartości sodu od Sante
pieprz


Przygotowanie:
Do garnka z bulionem wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Marchewkę, pora, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę.

Cebulę i czosnek obieramy ze skórki i opalamy nad palnikiem. Wrzucamy je do gotującego się bulionu wraz z pokrojoną marchewką, porem, selerem i pietruszką. Dorzucamy kaszę jęczmienną. Wszystko razem gotujemy przez około 15 minut.

Po tym czasie, dorzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, lubczykiem i pieprzem.

Smacznego :)