poniedziałek, 18 maja 2015

Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej

W dzisiejszych czasach coraz częściej eksperymentujemy z różnymi produktami. Wyniki takich eksperymentów są niekiedy zaskakujące. Mnie zaskoczył ten, w którym wykorzystałem kasze jaglaną jako zamiennik sera w serniku. Efektem tego zabiegu, był właśnie pyszny i smacznych jagielnik. Ciasto idealne na spotkania ze znajomymi. Kremowe, a jednocześnie pełne smaku i mocno sycące. Polecam Wam, wypróbować go w swoich domach. Na pewno zaskoczycie się smakiem.



Składniki:
Masa:
około 200 gram kaszy jaglanej
4 szklanki mleka (użyłem 3,2%)
50 gram masła
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki drobnego brązowego cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej


Spód do ciasta:
100 gram ciasteczek owsianych Sante
100 gram crunchy naturalnych Sante
50 gram masła
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
pół szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Spód do ciasta:
Ciasteczka i crunchy wkładamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Następnie przesypujemy do miski i dodajemy miękkie masło, jajko, mąkę ziemniaczaną i jogurt naturalny. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wyspanej bułka tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. U mnie, piekło się na funkcji gór-dół.

Masa:
Kasze jaglaną przekładamy na sitko i porządnie płuczemy. Następnie wrzucamy ją do gotującego się w garnku mleka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając podgrzewamy kaszę. Po około 5 minutach, stopniowo zaczynamy dodawać masło. Gotujemy jeszcze około 10 minut. W sumie kasza, powinna dochodzić w mleko około 15 minut. Po tym czasie, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Wszystko porządnie blendujemy na jednolitą masę.
Do gotowej masy, dodajemy cukier waniliowy, cukier brązowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko energicznie mieszamy do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy na podpieczony wcześniej spód i  wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut na funkcji góra-dół.

Ciasto po upieczeniu studzimy i wstawiamy na około 12h do lodówki. Po tym czasie, można je udekorować cukrem pudrem lub tak jak ja polewą czekoladową i migdałami.

Smacznego :)