wtorek, 19 maja 2015

"Jakubiak lokalnie" - Tomasz Jakubiak

Książka Tomasza Jakubiaka to na pewno coś, co warto mieć w swojej biblioteczce kulinarnej. Ja uwielbiam książki kulinarne. Jak mam gorszy dzień, to lubię sobie jakąś otworzyć i patrzeć na te wszystkie pyszne potrawy. Powiem Wam, że od razu robi mi się lepiej. Humor poprawił mi się również po lekturze książki "Jakubiak Lokalnie".


Sama struktura książki jest bardzo prosta. Podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy prezentujące dania z innej bajki. Są tu przepisy na ryby, drób, mięso czerwone, desery i coś, co nie zawsze znajduje się w książkach kulinarnych, dania wegetariańskie i wegańskie. Jest, to ważne, bo coraz więcej osób decyduje się na dietę bez mięsa. Będą mieli, kolejną pozycję z której mogą czerpać inspiracje.



                 

Przepisy w książce, nie są specjalnie skomplikowane. Jednak, to co je wyróżnia, to przygotowanie z lokalnych składników i bardzo fajne wyczucie smaku, jakie autor w nie przelał. Ja osobiście, przygotowałem kilka dań z tej książki i smakowały mi bardzo. Myślę, że znajdzie się tutaj propozycja na wystawne kolacje, kameralne spotkania ze znajomymi czy też spokojny relaks z ukochanym/ukochaną. Polecam Wam serdecznie.

                 

P.S. Do stylizacji wykorzystałem serwis z linii Fryderyka, wykonany w zakładzie Porcelany Kristoff. Polecam Wam serdecznie ich wyroby, bo są przepiękne i naprawdę dobrze wykonane :)